In een gezin zijn er vaak meerdere mensen die met de wagen rijden: u en uw partner, uw kinderen, en misschien zelfs af en toe een vriend of familielid, wanneer het echt niet anders kan. U vraagt zicht misschien af of dit allemaal zomaar mag als u een leasewagen hebt? In dit artikel ontdekt u wie wel en wie niet als bestuurder mag plaatsnemen in een leasewagen.
Welke bestuurders zijn verzekerd met een leasewagen?
In principe mag iedereen met een geldig rijbewijs met uw leasewagen rijden, een leasewagen is namelijk verzekerd. U blijft wel altijd de hoofdbestuurder en draait dus in principe op voor alle kosten. Andere personen, zoals vrienden of familieleden, mogen slechts sporadisch uw leasewagen besturen. Wel is het mogelijk om een tweede bestuurder in te schrijven op uw contract. Als u daarvoor kiest, zijn jullie samen verantwoordelijk voor de leaseauto.
Een car policy kan verschillen per bedrijf. Het is daarom belangrijk altijd uw eigen policy en wagenregelement grondig na te kijken. Daarin kunnen immers bepaalde beperkingen staan waarmee u akkoord ging toen u de overeenkomst tekende. Zo beperken heel wat werkgevers het gebruik van bedrijfswagens bijvoorbeeld tot het gezin. Dat betekent dus dat behalve uzelf, enkel uw partner en kinderen met uw leasewagen mogen rijden.
Goede afspraken maken goede vrienden
Als het leasecontract enkel op uw naam staat, dan bent u volledig verantwoordelijk als er iets met de wagen gebeurt. Zo moet u bij verkeersovertredingen met de wagen alle boetes betalen. Ook moet u eventuele schade die niet gedekt wordt door de verzekering van de leasingmaatschappij vergoeden en draait u op voor de kosten als de politie de wagen in beslag zou nemen.